Кондитер-бұл маман, ол тәттілер мен десерттер, әзірлеумен рецептер, сатып алумен қажетті өнімдер, сақтауды ұйымдастыру дайындалған тағамдар мен өнімдер дайындаумен айналысады.
Кондитердің негізгі міндеттері:
Жалақы біліктілікке, аймаққа және жұмыс орнына байланысты. Орта есеппен бастаушы шебер үшін – 80 - 100 мың тг.
Осы біліктілік бойынша сәтті оқу және одан әрі жұмыс істеу үшін студент химия, математика негіздерін білуі керек. Сондай-ақ қолданылатын материалдардың негізгі қасиеттері және олардың басқа материалдармен өзара әрекеттесу ережелері, ұсақ ақауларды жою тәсілдері, сурет салу ережелері, бірнеше түстерді біріктіру негіздері, қолданылатын құралды пайдалану техникасы мен ережелері.
Ең төменгі тәжірибесі, жоғары деңгейдегі маман болу үшін 5 жыл.
Шеберге сәтті жұмыс істеу үшін бірқатар жеке қасиеттер қажет: керемет дәм сезімі, иіс сезімі, шығармашылық, қиялдаушылық, ұжымда жұмыс істей білу. Сондай-ақ, болашақ кондитер қажет жақсы физикалық нысаны, қабілеті шоғырлану, төзімділік, стресске төзімділік.
Бұл кәсіптің артықшылығы-ең алдымен, өзінің шығармашылық әлеуетін ашу және сүйікті ісімен айналысу мүмкіндігі. Кәсіби білім мен дағдылардың тұрмыста қолданылуы. Сұранысқа ие мамандық болып табылады, өйткені қазіргі әлемде кондитерлік өнімдердің танымалдығы төмендеу үрдісіне ие емес.
Жас маман білуі тиіс, кондитерді табыс деңгейі кондитердің, ең алдымен, оның жұмыс орнына байланысты.Элиталық мекемелерде және гүлденген зауыттарда ол өте жоғары болуы мүмкін, ал қарапайым кафелер мен асханаларда және тиімді зауыттарда аз. Маманның санаты және оның кәсібилік деңгейі неғұрлым жоғары болса, соғұрлым ол көп кіріс ала алады.
Кәсіптің кемшіліктері өте ауыр жұмыс жағдайында: жоғары температура, жоғары ылғалдылық. Сондай-ақ, денсаулық жағдайына жоғары талаптар қойылады (кондитерде созылмалы тыныс алу аурулары, аллергия болмауы керек). Кәсіби аурулардың пайда болу қаупі бар (гормоналды жүйенің проблемалары немесе артық салмақ).